Pers

Persbericht 11 september 2020

“Een reorganisatie is een gemis aan leiderschap”

50 interviews met managers en leiders in het managementboek "Perspectiefvol leiderschap. Management in de 21e eeuw"

“Ik zeg eerlijk: je kunt beter met meer mannen in een groep zitten dan met heel veel vrouwen. Vrouwen zijn erg bezig met sfeer. Kunnen snel “nageltjes in je rug” zetten. Ze willen het allemaal leuk hebben, maar ondertussen is er wel een rangorde. Daardoor blijven ze vaak hangen in dingetjes waarbij mannen denken: oké, ik ben even boos op je, maar nu gaan we weer over tot de orde van de dag.”
Aan het woord is Elske Doets, ondernemer en oprichter van de Young Lady Business Academy, in een interview in het op 17 september te verschijnen managementboek “Perspectiefvol leiderschap. Management in de 21e eeuw” van Bert-Jan van der Mieden. In het boek worden 50 leiders en managers geïnterviewd uit alle belangrijke maatschappelijke disciplines.

Een greep uit de boeiende citaten/interviews in het boek:

“Ik denk dat een van de grootste fouten die gemaakt worden is, dat we veranderingsprocessen beginnen met de vraag: wat moet er allemaal anders? Wat moeten we vernieuwen? Daar gaan we dan natte kreten overheen gooien als: “Verandering is de enige constante in organisaties.” Dan denk ik, wat een kletskoek toch. Als we echt een essentiële verandering willen doormaken dan moeten we beginnen met de vraag: “Wat is er allemaal voor waardevols in deze organisatie? Wat moeten we dus behouden?” Als je veranderingen wilt, moet je beginnen met behoudzuchtig te zijn.” (Wessel Ganzevoort, voormalig Chairman van KPMG Consulting Europe, emeritus hoogleraar organisatiedynamiek, nu leiderschapscoach).

“In de politiek is er meer sprake van bewuste tegenstanders. Ook al kom je als minister met een goed idee naar de Kamer, dan hoort het ook een beetje bij het partijenstelsel dat sommige voor en sommige tegen zijn. Als de coalitie verandert, veranderen ook de mensbeelden en hebben ze opeens weer andere meningen. Het partijprogramma is altijd het uitgangspunt. De kunst is om niet te denken als minister dat jij ertoe doet, en dat jij jezelf wilt waarmaken, maar dat het om het geheel gaat. Goede ministers zijn mensen met een klein ego die hun werk doen in het belang van het land.” (Melanie Schultz van Haegen, voormalig minister van Infrastructuur en Milieu, nu CEO Porticus) .

“Ik heb nog nooit in mijn leven een reorganisatie doorgevoerd. Dat betekent niet dat we niet voortdurend veranderen. Als je bedrijf goed op orde is, heb je geen reorganisatie nodig. In leiderschap heb ik mij altijd geërgerd aan reorganisaties. Ik vind het een gebrek en gemis aan leiderschap als je iedere keer een reorganisatie doorvoert." (Chris Oomen, voormalig voorzitter Raad van Bestuur DSW Zorgverzekeraar).

“Mensen behoren allemaal tot een bepaalde “bloedgroep” en met de een voel je je meer verwant dan met de ander. Mensen voelen dat ook aan. Dat kan bepaald zijn door levensbeschouwing, geaardheid, etniciteit, gender, je attitude in het leven, enz. Als mensen denken dat ik tot hun bloedgroep behoor, denken zij dat ik hun belangen ga behartigen. Er werken hier, over het hele land verspreid, vijftig geestelijk verzorgers. Zij hebben allemaal een islamitische levensbeschouwing, maar ook dan zijn er toch vijftig verschillende levensbeschouwingen! (Mohamed Ajouaou, hoofd islamitische geestelijke verzorging bij het ministerie van Veiligheid en Justitie).

-------------------------------- EINDE PERSBERICHT ----------------------------------

De boekpresentatie heeft 17 september 2020 plaatsgevonden in het restaurant van Paleis Het Loo. Michel van Maarseveen, directeur van Paleis Het Loo, is een van de geïnterviewden.